Sziegl pince

Hajóson mindenkinek van pincéje.  Az idősek nagy része minden évben készít bort – annyit, amennyi a következő szüretig otthon elfogy.  Nem volt ez másképp a mi családjainkban sem.

A Pince (elő)élete 2011-ben, Balázs nagypapájától kapott pár sor szőlővel, és a papa pincéjében kijelölt egy darab fahordóval kezdődött.  Majd 2012-ben felépült az első saját pince, saját hordókkal, az első saját szőlőterületekkel. Ekkor indult el ténylegesen a Sziegl Pince. 

Valamikor ekörül ismerkedtünk meg egymással és alakult ki a szerelem is – egymás és a borok iránt egyaránt. Közben egyetemre jártunk (Balázs kertészmérnök- szőlész, Petra szőlész-borász mérnökként végzett), és más borászatoknál is dolgoztunk, sok tapasztalatot gyűjtöttünk.  A szabadidőnket pedig bulik helyett inkább az otthoni kis birtokra áldoztuk.

Rájöttünk, hogy a szőlészet-borászat nem csak egy szakma vagy munka, hanem hivatás és életvitel.  Hisszük, hogy a jó borok a szőlőben készülnek el, aminek az alapfeltétele a sok és gondos kézimunka. Igyekszünk a lehető legtermészetesebben művelni a területeinket: folyamatos gondoskodással, minimális permetezéssel.

Ugyanezt az elvet követjük a pincében is, ahol a lehető legjobb alapanyagból, a lehető legkevesebb beleavatkozással igyekszünk a borokat készíteni. Szigorú terméskorlátozás, gondos válogatás, és (a fehér szőlőknél is) hosszú héjon áztatás után a pincébe került termést hagyományos fakosaras préssel préseljük, majd spontán erjesztjük. A legtöbb tételünket fahordóban érleljük és több esetben derítés és szűrés nélkül palackozzuk.

A sok munka szépen lassan meghozza a gyümölcsét: 2014-ben 2 új présházzal bővült a vállalkozás, amik azóta is feldolgozó- és vendéglátó pinceként üzemelnek. Ebben az évben már 5000 palack bort készítettünk és az év végére már mindketten teljes állásban tudtunk a saját pince életében részt vállalni.

2015-ben már 3,8 hektár saját területtel bírtunk, amin több fajtaváltást végeztünk. A 2015-ös szüretből várhatóan már 8-9000 palack bort tudunk készíteni.

A területeink nagysága 2016 januárjára elérte az 5 hektárt, amit a kezdetekkor végső célnak tűztünk ki.

Nem szeretnénk tovább növekedni, mert továbbra is szeretnénk a munkák számottevő részét a szőlőben, a pincében és a vendéglátásban is magunk végezni, és mindenből a lehető legjobb minőséget kihozni. A saját elképzeléseinket megvalósítva szeretnénk olyan egyedi borokat készíteni, amik bárhol megállják a helyüket, amikre sokan büszkék lehetünk. Szeretnénk megmutatni, hogy Hajóson is lehet nagyon izgalmas, különleges borokat készíteni.

Eddig a fő fajtáink az Olaszrizling és a Kékfrankos voltak. De a fajtaváltások és új telepítések után már Kékfrankos, Kadarka, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű, Rajnai rizling és egyéb igen ritka, kísérleti fajták borait is kóstolhatják már tőlünk.

Borkóstolóhoz, borvacsorához bejelentkezés szükséges:

Nagy Petra  +3630/336 5424
Sziegl Balázs  +3630/979 0218 

szieglpince@gmail.com

www.szieglpince.hu

www.facebook.com/SzieglPince

Cím: Hajós-Pincefalu, Borbíró utca 73.

 

© 2017 A Hajósi Hegyközség hivatalos honlapja

készítette: weboldal-center.hu