Kovács Borház

- borkóstoló - rendezvény - szállás - házias ízek -

Borturizmus A-tól Z-ig a pincészet 2 hektáros udvarán

- 140-150 hl faragott hordókkal díszített ászokhordós tér
- 60 férőhelyes Borház Fogadó
- 200 fős fedett nyári terasz
- Boltíves oldalág pince muzeális borokkal
- Hungaricum szőlőskert 42 magyar szőlőfajta fajtánként 15 tőkével (pintes, mézes fehér, rózsa szőlő, mustos)
- 14 vendégszoba, 36 férőhely
- Melegkonyha (előre történő egyeztetés alapján 6-8 főtől)
- Szabadtéri főzési, sütési lehetőség
- Vidám Sváb Rendezvényház, akár 160 vendég részére
- Zárt udvar, autó és buszparkolókkal.

Egyéb látnivalók

A borháztól 400 méterre a család tradicionális borospincéi találhatók. A földalatti pinceágakban, klasszikus borainkat érleljük 200-500 l-es tölgyfahordókban.

Művelt szőlőterület 35 ha

Szőlőfajták: olasz rizling, chardonnay, leányka, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc, kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt

Zászlós bor: Schwabenblut® Cuvée

Borkülönlegesség: Laura (szalmán aszalt szőlőből készítette természetes édes fehérbor)

Gyerekkorom óta szoros szálak fűznek a Hajósi pincefaluhoz

Településünk nevezetessége az a komplett faluszerkezetet alkotó 1200 présház, ami Világon egyedülálló látvány nyújt. Itt ebben a közel 3.200 lelket számláló kisvárosban, ahol szinte mindenkinek van legalább egy pincéje, elválaszthatatlanok az ünnepek úgy, mint a hétköznapok a hagyományoktól, a pincefalutól, a szőlőtől és a bortól. A hagyományok ápolása itt mindenkinek fontos, akár észrevétlenül is de a lakosság életéhez tartozik.

Gyerekkorom óta szoros szálak fűznek a szőlőtermesztéshez és a Hajósi pincefaluhoz, mivel édesapám ekkor már hobbi szinten foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Már ezekben az időkben sokat tüsténkedtem a szőlősorok között és a présházban. Nagy érdeklődéssel kísértem figyelemmel azt a hosszú és fáradtságos folyamatot, ami a szürettől elvezetett a bor palackba kerüléséig.

Ma is szeretettel gondolok vissza a szőlőt művelő jókedvű, idős, bőszoknyás sváb asszonyokra, és bortól piros orrú párjaikra, akik szorgalmasan dolgoztak a sorok között.

Na meg azokra az ünnepekre, amikor a munka gyümölcse a bor az asztalra került, a felnőttek jókedvre derültek tőle és harmonikaszótól volt hangos a pincesor.

Az idősebb generáció életformája ez, a szőlő és a pince gondozása, versengés a szomszéd gazdákkal a legjobb minőségű bor előállításáért.

Később volt szerencsém betekinteni a szőlőfeldolgozás nagyüzemi rejtelmeibe is édesapám révén, aki egy borászati Kft. társ tulajdonosa volt a 90-es években. Ez szintén nagy hatással volt rám és ösztönzött arra, hogy én is borászattal foglalkozzak.

Első igazi találkozásom a borgasztronómiával 1998 tavaszán történt, amikor is kiállíthattuk borainkat a Veronában a Vinitaly-n. A kiállításon való részvétel elsődleges célja, a világ vezető borászati cégeinek megismerése volt. Tanulmányozhattuk az olasz, francia borok ízvilágát és azok csomagolási technológiáját. Ez volt, azaz esemény, ahol eldöntöttem, hogy borgasztronómiával szeretnék foglalkozni.

Ennek szem előtt tartásával építettük meg családi pincészetünket, melyben törekedtünk arra hogy az idelátogató borkedvelő emberek a borkészítés modern és hagyományos technológiájával is megismerkedhessenek. Fakultatív borkóstolóprogramjaink mellett megtekinthetik pincészetünket, és bemutatjuk a pincefalut. Emellett helyi jellegzetességként is helytálló sváb és magyaros ételekkel igyekszünk kényeztetni látogatóinkat.

„A hajósi bor jelenti a munkámat, hobbimat, az életemet”.
Kovács Róbert

Keressen bennünket!

Kovács Borház, 6344 Hajós-Pincefalu 54 .sz út
kovacsborturizmus@gmail.com
http://www.kovacsborhaz.hu
+36/70-33-66-997 +36/70-338-14-13
GPS: É 46.383600 K 19.147550

© 2017 A Hajósi Hegyközség hivatalos honlapja

készítette: weboldal-center.hu