37. Orbán-napi borünnep

TÁNC, MUZSIKA, BOR, BARÁTSÁG - 37. ORBÁN NAPI BORÜNNEP A HAJÓSI PINCEFALUBAN

Az Orbán napi Borünnep Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb tradícióval rendelkező eseménye, a környék legnagyobb és legrangosabb hagyományőrző ünnepsége. A hajósi Pincefalu 1200 présházával különleges helyszín: a fehérre meszelt kis présházak közt kacskaringózó utcácskák hangulata, az épített és természeti környezet egyedisége varázslatos díszletet alkot, megkívánja és megérdemli a színvonalas és minőségi ünneplést Borünnepkor és mindenkor. Az Orbán napi szokások, hiedelmek borvidékekhez kötődnek európaszerte - a Hajós-Bajai borvidéken is régi hagyományokkal rendelkezik a jeles nap, ezekre a hagyományokra épült a lassan négy évtizedes múltra visszatekintő Borünnep, a hajósi Pincefalu hagyományőrző és hagyománnyá vált Orbán-napi ünnepsége.

A mai borászati trendek a hagyomány- korszerűség és minőség elv mentén szerveződnek, ezt kell lekövetnie a kapcsolódó szakmai és közösségi rendezvényeknek is. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva az idei Orbán napi Borünnep tovább viszi azokat a több évtizedes borász-szakmai és Orbán-napi ünnepi hagyományokat, melyek a rendezvény tematikáját és karakterét alapjaiban meghatározzák, programszervezési koncepciójában ugyanakkor számos tekintetben eltér a korábbi évek gyakorlatától. Egyfajta lépték- és szemléletváltás első lépéseit tervezzük a korábbi értékek és tapasztalatok mentén annak érdekében, hogy a rendezvény megtartsa és mererősítse karakterét és új távlatokat nyisson.

Idén is három napos lesz a rendezvény, melynek első napján a hagyományos borász programok zajlanak, helyi zenei fellépőkkel zárva a napot. Az ünnepélyes megnyitó szombaton kora délután kezdődik a Borlovagrend felvonulásával, lovagavatással, helyi fúvósok és néptáncosok fellépésével.

A rendezvény családias jellegét szeretnénk erősíteni azáltal, hogy a kissebbek, kisgyerekes családok szórakoztatásáról is gondoskodunk: számos gyerekprogram várja a legfiatalabbakat: a hagyományos vásári bábjáték mindkét főszereplőjét, Vitéz Lászlót és Paprika Jancsit is elhozzuk - vélhetően nemcsak a gyerekek örömére, de lesz magyar népmesei bábjáték és interaktív zenés előadás is.

A zenei program összeállításában a fő szempont a változatosság volt: számos zenei műfajt megszólaltatunk a két nap alatt a népzenétől a jazzig, a punk és a rock műfajai, a blues és világzene egyaránt bekerült a repertoárba. Sokszínű és színvonalas zenei élményt kínálunk a rendezvény látogatóinak, borbarátoknak, zenekedvelőknek, helyieknek és messziről érkezőknek egyaránt. Jó hajósi borokhoz ez dukál.

PROGRAMOK:

BORÁSZATI SZAKMAI FÓRUM 2017. MÁJUS 26-ÁN PÉNTEKEN 16.00 ÓRÁTÓL

16.00 megnyitó: Köszöntőt mond Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós Város polgármestere

16.10 Jogszabályváltozások és új nyilvántartási kötelezettségek a borászatban, borturizmusban
Előadó : Kónya Imre István alezredes, főosztályvezető, NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága Bajai Váminformációs Központ.

16.40 Agrolánc Kft. mezőgazdasági – szőlőtermesztési gépek bemutatója. Új lehetőségek a szőlőtermesztés gépesítésében.
Előadó: Éberhardt Károly cégképviselő

17.10 Borbaráti beszélgetés
A szakmai fórumon az Orbán-napi borverseny nevezett boraiból borkóstoló várja a résztvevőket.

BORUTCA

A Vintegro Pinceszövetség immár hagyományosan szervezi a fesztivál Borutcáját a helyi borászok megjelenésével. Az idei évben 8 helyi borász kézműves boraiból lehet fogyasztani a Borutcában, szombaton 14.00-20.00-ig, és vasárnap 10.00-20.00-ig.

Íme egy rövid bemutatkozó a pincetulajdonosoktól:

Oszvald Pince
„Keressük és kutatjuk a hozzánk legjobban illő szőlőfajtákat, de egyetlen összetevőn nem változtattunk, ez pedig a szeretet. A szőlő, a bor és a hajósi pincefalu szeretete. Ennek a különleges, örökölt összetevőnek köszönhetjük boraink zamatát.”

Huber Pince
„Itt Hajóson ez lételem. Mindenkinek van saját bora. Ez kerül a karácsonyi asztalra, ott van a születésnapokon és a lakodalmakban. Versenyzünk, hogy kié finomabb, melyik a jó fajta, és persze bármelyik vacsora mellett ott van az asztalon. Nem sok. Sok fajta. Fehér, rosé, vörös, egyszerű, illatos, tüzes, fáradt, testes, pattogós, gyümölcsös, paprikás...ezerarcú. Egyértelmű, hogy készítek bort.”

Berta Pince
„Pincénk Közép-Európa legnagyobb pincefalujában az 1200 pincét számláló Hajóson, a Présház utcában található.
Családunk borászati tevékenysége több mint száz éves múltra vezethető vissza. A borászati szakma, a szőlészeti, borászati tudás, mint a legtöbb hajósi családban apáról fiúra öröklődött, 2,5ha szőlőterületen gazdálkodunk. Fajtaösszetétel a következő: Chasselas, Chardonay, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Cabernet Franc, Kékfrankos, Zweigelt.”

Hodován Pince
„Hajósi Pincefalu főutcáján található az igényesen kialakított családi pincészetünk, melyben hűen őrizzük településünk hagyományait.
A bor egy több ezer éves kultikus ital, ezért fontos számomra a hagyományok tisztelete, a tájjellegű szőlőfajtáktól a borkészítésen át a borospince kialakításáig.
Családunk harmadik generációját képviselem a pincénkben, Nagyszüleim kérésére őrizzük a tradicionális sváb kisszoba kialakítást a pincében.”

Sziegl Pince
„A Hajósi-Pincefalu szívében található kézműves, családi borászatunk. Saját művelésű szőlőültetvényeinken gazdálkodva igyekszünk évről-évre fejlődni és szép borokat készíteni.
A SZőLő számunkra a hagyomány, a természet ösztönös törekvése a jóra, kivételes megértés ember és növény között.
A BoR a magány, a társaság, az öregedés, a fiatalság...SzeReTeT és szerelem, máskor bánat ás hiány.
Nem kell mindig koncepció, jobb ha az IHleT szüli. Arra törekszünk, hogy a hagyományainkat életben tartsuk és megújítsuk saját elképzeléseinkkel. Legyen az SzőLő, BoR, vagy maga az ÉleT.”

Terbe Pince
„Csendes, családias légkörben szeretettel várjuk kedves vendégeinket a Hajós-Pincefalu egyik hagyományos kis pincéjében “ahol csak a bor lakik” egy kellemes borozgatásra, borkóstolásra. Kisebb csoportokat, baráti társaságokat is szívesen látunk.”

Beck Pince
„Az ültetéstől a palackozásig végigkísérjük a bor útját. Csak saját termesztésű szőlőt dolgozunk fel. A kései szüretelésű és a desszert borok mellett vörösborok közül Cabernet, Kékfrankos, merlot, fehérborokból chardonnay, szürkebarát, olaszrizling, muskotály szerepel a kínálatunkban. Természetesen rose is kapható nálunk.”

Csanádi Szőlőbirtok
„Lehetőségeinket kihasználva a legjobb fekvésű ültetvényeink terméseiből válogatjuk össze az alapanyagokat, amelyeket kizárólag kézzel szüretelünk. Boraink a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően őrzik magukban a szőlőgyümölcs friss, zamatos jegyeit. Fiatalos szemléletünk lényege, hogy a borkedvelő közönség asztalára könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös, üde borokat tehessünk.”

BORTÚRA

Az idei évben is van lehetőség részt venni bortúránkon. A részvételi díj 4000 Ft/fő. Aki mind a 8 pincét végigjárja, és végigkóstolja, és ezt a borászok aláírásaival igazolja, oklevelet kap. A részt vevő pincék szombaton 14.00-20.00 óráig, vasárnap pedig 10.00-20.00 óra között látogathatók.
Ebben a programban az alábbi pincék vesznek részt:

Huber Pince
Tel.: +3630-548-39-04
www.huberpince.hu
huberpince@gmail.com
facebook.com/huberpince

Schön Pince
Tel.: +3670-325-1841
schonpince@gmail.com
http://schonpince.weebly.com/

Umenhoffer Pince
Tel.: +3620-569-84-11
umenhofferpince@gmail.com
https://hu-hu.facebook.com/UmenhofferPince/

Knehr Pince
Tel.: +3670-455-5764
knehr.istvan@gmail.com
facebook.com/knehrpince

Terbe Pince
Tel.: +3620-333-5205
terbepince@freemail.hu
https://www.facebook.com/Terbe-pince-381936718618716/

Beck Pince
Tel.:+3620-436-2012
beckpince@gmail.com
https://hu-hu.facebook.com/BeckPince/

Bányai Pince
Tel: +3620-9742438
banyai.a@freemail.hu

Sziegl Pince
Tel: +36 30 979 0218
szieglpince@gmail.com
szieglpince.hu

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

Rendezvény területére való behajtás:
A rendezvény ideje alatt gépkocsival a rendezvény területén május 26. (péntek) 12.00 órától – május 28. (vasárnap) 22.00 óráig közlekedni tilos. (Kivéve az árusok és a kézművesek, akik a helyek elfoglalása és az árufeltöltés ideje alatt közlekedhetnek.)

Mentők:
A rendezvény ideje alatt az egészségügyi biztosítással kapcsolatos feladatokat a SPED- MED Egészségügyi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkatársai látják el a benzinkút mellett.

Információ:
A rendezvény ideje alatt információs pont működik a Judit Panzió melletti parkolóban

Kisvonat közlekedése:
Indulás: Szombaton 12.00 órától 22.00 óráig és vasárnap 12.00 órától 20.00 óráig minden egész órában Hajósról, az ABC előtti központi buszmegállóból

© 2017 A Hajósi Hegyközség hivatalos honlapja

készítette: weboldal-center.hu